français | nederlands

Over dit project

Spreekt U Sint-Gillis? is een geluidsdatabank die bestaat uit bijzondere woorden uit de wijk Bosnië in Sint-Gillis, Brussel.


Het project verzamelt buitengewone woorden: bestaande en verzonnen woorden, acroniemen en hybrides die het Franse en / of Nederlandse woordenboek overstijgen.

De verzameling audio-opnames vormt een auditief portret van de wijk zoals die bestaat tussen september 2013 tot september 2015. De collectie is te beluisteren via deze site, onder het menu 'woordenboek’ in het linkermenu.

Waarom dit project ?


In de serie activiteiten die we organiseren neemt de buurt Bosnië het woord. We spreken over hoe we hier leven, hoe we de toekomst van de wijk zien, wat haar geschiedenis is.

Met woorden bouwen we contact op met andere mensen. Daarin zijn we vaak heel creatief. Woorden laten zich vervormen, we knippen ze in stukken vermengen ze, we spreken ze verkeerd uit, soms uit gewoonte, soms uit strategie. We gebruiken lokale woorden of juist vreemde woorden, we spreken in jargon of juist in de officiële vorm. De origami van de taal biedt de mogelijkheid om op nieuwe manieren naar elkaar te luisteren.

In de buurt Bosnië is meertaligheid een inherent onderdeel van het dagelijkse leven. Dialecten, tongvallen, accenten en een variatie aan culturele achtergronden zorgen voor een rijke, veelkleurige omgang met taal. In de ruimtes tussen de talen vormen zich nieuwe betekenissen.

De stad Brussel is divers, multicultureel, gelaagd en complex. Dat is een sterktepunt: in die veelvormige realiteit ligt een potentieel voor de verrijking van onze ervaringen. Willen we interessante, vruchtbare en toekomstgerichte contacten uitbouwen tussen de verschillende bevolkingsgroepen dan is het essentieel te profiteren van deze meervoudigheid en haar op waarde te schatten.

Spreekt U Sint-Gillis? is een project van Constant vzw in het kader van het wijkcontract Bosnië. We organiseren thematische ontmoetingen tussen bewoners om de woorden te vinden, telkens wordt een activiteit gevolgd door een radio-uitzending rondom het thema. Die uitzendingen vinden plaats via Radio Alma 109.1 FM en Radio Panik, 105.4 FM

Hoe?


We organiseren thema-ontmoetingen tussen bewoners van de wijk, met de bedoeling om bijzondere woorden te registreren. Die woorden worden toegevoegd aan het geluidswoordenboek dat je op deze website kan vinden. Op elke ontmoeting volgt een radio-uitzending rond het thema, uitgezonden door Radio Alma, op 101.9 FM en Radio Panik, op 105.4 FM.

Iedereen is van harte welkom om de woorden uit de verzameling te gebruiken op een originele manier !

Zin om deel te nemen?


Heb je zin om mee te doen aan de ontmoetingen, aan de radio-uitzendingen, om je buren te ontdekken, om woorden uit te wisselen of om iets te doen met de geluiden in het woordenboek? Aarzel dan niet en neem contact op!

Wij zijn


Coordinatie: Clémentine Delahaut, Peter Westenberg
Website: Michael Murtaugh, Colectivo Gráfica Liebre
Communicatie: Donatella Portoghese
Logo: Colectivo Gráfica Liebre

Partners


Het project wordt mogelijk gemaakt door financiële steun in het kader van het Wijkcontract Bosnie.


Brussels Hoofdstedelijk Gewest


Wijkcontract Bosnië


Gemeente Sint-Gillis


Constant

Organisaties en personen met wie we samenwerken: